Zaanmarathon 2 oktober 2021

Op 2 oktober is door 6 leden van de RZVG de Zaanmarathon geroeid. De Zaanmarathon is een afwisselende tocht van 51 km lang, langs het industrieel erfgoed van de Zaanstreek en door het veenweidegebied van Wormer- en Jisperveld.

De tocht werd georganiseerd door roeivereniging Zaandijk. We vertrokken met 2  C2’s; Gouda 1 met Ineke Verkaaik, Debby van der Werf en Paul Hofsteden en Gouda 2 met An van Veen, Ineke Ruting en Marcel van Lingen.

Het eerste deel van de tocht ging richting Zaandam en vervolgens weer terug naar Zaandijk en dan door naar Wormerveer. Een afwisselend traject langs de molens op de Zaanse Schans (werelderfgoed), de voormalige fabrieken zoals van Verkade in Zaandam en de pakhuizen langs de Zaan. Op het water pleziervaart, binnenvaart en cacaoboten.

Het tweede deel van de tocht ging door het veenweidegebied. Via Spijkerboor roeiden we naar West-Graftdijk en langs het eiland De Woude terug naar de Zaan. We passeerden een paar forten van de Stelling van Amsterdam (ook werelderfgoed). Via de Poelsluis kwamen we in Wormer- en Jisperveld; een groot aaneengesloten veenweidegebied, bestaande uit honderden eilandjes omgeven door rietkragen en vaak smalle sloten. Haakse bochten en lage bruggen vergden stuurkunst. Tenslotte via de Zaan terug naar de roeivereniging. De wind nam inmiddels in kracht toe. Net voor de regen kwamen we binnen.

Het was voor ons een nieuwe tocht en we concludeerden dat het een prachtige tocht was en dat de vereniging Zaandijk het goed had georganiseerd; deze marathontocht is een aanrader.

(13 oktober 2021, An van Veen)

 

No comments yet.

Geef een reactie