Horzol marathon 10 oktober 2021

Zondag 10 oktober 2021 is het dan zover! Met een groep van tien roeiers (An, Annette, Ineke, Ineke, Judith, Marcel, Olav, Pauline, Rob, Robert) nemen we deel aan de Horzol marathon in Heerhugowaard.

Eigenlijk best een rare naam, Horzol. De naam is gevormd door de eerste letters van de plaatsen waarlangs de marathonroute loopt, namelijk Heerhugowaard, Oudorp, Rustenburg, Zijdewind, Oudkarspel en Langedijk. De marathon wordt georganiseerd door roeivereniging OSSA en de afstand bedraagt zo’n 51 kilometer.

We worden hartelijk ontvangen met koffie, thee en taart. Om ongeveer 9.15 uur varen we in twee C4+ roeiboten af. Het belooft een prachtige dag te worden met veel zon en weinig wind.

Eerst roeien we richting Alkmaar, waar we een stukje door de oude stad varen. Dan óp naar de eerste sluis in Rustenburg. De tijd voor de prestatietocht wordt hier stilgezet. Wat tijdens het roeien opvalt, zijn de vele molens die langs de route gelegen zijn. De boerderijen zijn op een wijze gebouwd die karakteristiek is voor Noord-Holland. Er zijn veel idyllische plekken in de omgeving die sowieso een bezoekje waard zijn.

De route is goed te bevaren, we hebben weinig tegenliggers in ons vaarwater. Het noordelijkste deel van de route heeft veel kronkels en bochten, waardoor je vaak aan bak- of stuurboord moet halen. Ook zijn hier wat lastige bruggen te nemen. Bij Oudkarspel ligt de tweede sluis waar we doorheen gaan. Het laatste dorp voor de finish is Langedijk, ook wel het ‘Rijk der duizend eilanden’ genoemd. Helaas is dit oer-Hollandse landschap onzichtbaar door het riet langs de oevers. Gelukkig kunnen we achteraf een kijkje nemen met behulp van de drone van Robert.

We meren af bij de roeivereniging, moe en voldaan. De dag sluiten we af met een heerlijke Chinese maaltijd die door OSSA wordt aangeboden.

(13 oktober 2021, Judith van Schieveen)

No comments yet.

Geef een antwoord