Zeilend Scheehout op bezoek

Zondag 11 september jl. waanden de leden zich in het verleden. Negen zeilwherries lagen aan de steigers voor een dagje varen over de Reeuwijkse Plassen. De zon scheen, de wind was afwezig, de koffie bruin.

Vorig jaar kwamen deze historische schepen ook al naar de RZVG naar aanleiding van het lustrum. Dit bezoek is toen zo goed bevallen dat zij dit jaar weer kwamen want de Reeuwijkse Plassen zijn uitermate aantrekkelijk om te zeilen en te roeien. De Neno heeft inmiddels een plekje in de loods, de Aegir ligt bij Marten Pothoven aan de plas gestationeerd, de Joca (zusterschip van de Neno) is opgeknapt en vaarklaar gemaakt door Edith van Dijk en Rik Homan. Dries van Heukelom, Roei- en Zeillid en wonende nabij Goes, kwam met zijn zeilwherry en Marcel Linsen, die in Reeuwijk woont, was ook van de partij. Het gaat goed met de zeilwherries in Reeuwijk.

Na de koffie en een welkomstwoord van de roeicommissaris, stak men van wal, velen met het zeil omhoog hoewel dat er slap bij hing. Aangezien dit nauwelijks voortgang bracht, werden de riemen gepakt en ging het al roeiend naar Twaalfmorgen. Daar kwamen de picknickmanden tevoorschijn en werd er gezellig geluncht. Een uurtje later ging het roeiend verder om het ‘rondje Reeuwijk’ af te maken. Op de ‘s-Gravenbroekse plas werden nog wat zeiltjes gehesen maar veel leverde dit niet op, al zag het er wel fraai uit.

Tijdens de borrel verwoordde Ineke Verkaaik het belang van het behoud van deze prachtige zeilende roeiboten en ze omarmde het initiatief om hier in de toekomst meer mee te gaan doen en inhoud aan te geven.

Na de voedzame maaltijd toog de bemanning met hun boten weer naar alle windstreken in het land.

Volgend jaar komen ze terug en dan heeft de RZVG een bijzonder programma voor deze doelgroep in gedachten.

(18 september 2022 – Chris ten Hoopen)

 

     

No comments yet.

Geef een reactie