Zeilwherry ’Neno‘ 100 jaar!

Tijdens de landelijke Open Monumentendag zijn bij onze Roei- en Zeilvereniging Gouda ter gelegenheid van de 100-ste verjaardag van haar zeilwherry ‘Neno‘ de ‘Nederlandse Clubkampioenschappen Zeilend Scheehout en Zeilwherries’ georganiseerd. De ’Neno‘ is een officieel Varend Monument® en staat ingeschreven in het Register Varend Erfgoed Nederland van de FVEN.

Uit alle windstreken van Nederland hebben 15 schepen deelgenomen. Ontvangst met een Goudse lekkernij, waarna het programma bestond uit ringsteken en varen van wedstrijden met roeiriemen en zeil.

De deelnemers was geadviseerd om in aangepaste outfit van rond 1900 te verschijnen. De kledingstijl droeg bij aan de puntentelling voor de wisselprijs.

De wedstrijden van de zeilwherries bestonden uit het oproeien tot de bovenboei waarna het zeil gehesen werd om zeilend rond de stuur- of bakboordboei richting de finishlijn vlak voor de RZVG te eindigen. Voor het publiek was een prachtig uitzicht gegarandeerd.


Vanwege het extreem warme weer is één wedstrijd minder gevaren, waarbij het vrij spel werd voor de zeilwherries over de ’s-Gravenbroekse plas.
De aanwezige sloepjes cirkelden om de wherries heen om de tuigage en de zeilvaardigheden eens van dichtbij te kunnen bekijken.

De prijsuitreiking vond plaats in de schaduw op het terras. De toekenning van de punten werd door de juryleden bekendgemaakt waarna KR&ZV Het Spaarne werd uitgeroepen tot winnaar.

Voor de jaarlijkse Nederlandse Kampioenschappen heeft het bestuur van RZVG een wisselprijs laten ontwerpen: een aardewerken bord dat is beschilderd door Trudy Otterspeer bij Ambachtelijk Plateel te Gouda. Op de wisselprijs zijn de contouren van de Roei- en Zeilvereniging met haar zeilende ‘Neno‘ in blauw-wit geschilderd inclusief het rood/witte logo van de RZVG en het is overhandigd aan de roeiers uit Haarlem.

Volgend jaar tijdens de Landelijke Open Monumentendag (7 september) volgt de tweede jaargang van deze Nederlandse Clubkampioenschappen, wederom bij de RZVG.

Met dank aan Chris ten Hoopen.

(11 september 2023 – Ineke Verkaaik-Hogervorst, voorzitter)

No comments yet.

Geef een reactie