Zomer in Zeeland. Spontaan bezoek aan Roeivereniging Honte in Middelburg

Op weg naar onze vakantiebestemming Zoutelande bedacht ik dat het leuk zou zijn om eens in die omgeving te roeien. Zonder verwachtingen stuurde ik een mailtje naar Roeivereniging Honte in Middelburg en zowat per kerende post ontving ik een enthousiaste reactie (van een oud-RZVG-roeister) waarin stond dat ik van harte welkom was.

Helaas ben ik eerst voor niets naar Middelburg gefietst: een weer-app voorspelde fikse onweersbuien en men besloot het water niet op te gaan. In plaats daarvan hebben we even geërgometerd. Overigens bleek het onweer achteraf niets voor te stellen.

Een paar dagen later scheen gelukkig de zon. Over het Kanaal door Walcheren roeiden we in C4 ‘Oostgat’ in de richting van Veere. Langs de kaarsrechte oevers stonden enkele enorme overslaghallen en hier en daar graasden schapen. Er schijnen wel eens zeehonden te zwemmen, maar die heb ik helaas niet gezien. Wel zag ik een zeemeeuw een enorme krab uit het water vissen (en laten vallen). De vrachtschepen en enorme plezierjachten die ons passeerden, veroorzaakten soms flinke golven, daarentegen hoefden we niet onder bruggen door te sturen. Met de Grote Kerk van Veere in zicht zijn we omgedraaid en teruggekeerd naar de vereniging.

Ik vond het bijzonder dat ik zomaar mocht komen aanwaaien en instappen. Na afloop vroegen de Middelburgers of zij een keer in Gouda konden roeien, dus wellicht zie ik deze gastvrije Zeeuwen nog eens terug.

Weetjes over Honte:

 • Roeivereniging Honte bestaat sinds 1960 en heeft ongeveer 200 leden.
 • Studenten van University College Roosevelt roeien er ook onder de naam ‘Odin’.
 • Met je S1-diploma mag je roeien in een C1, C2 (gestuurd en ongestuurd), C3 en C4. Daarnaast haal je een apart stuurdiploma. Voor de gladde boten is S2 nodig: skiff, dubbeltwee, een vier of de acht. Er bestaat ook een S3 diploma; daarvoor is een aantal S3-boten beschikbaar.
 • Honte heeft geen beheerder; volwassen leden met een S1-diploma krijgen een eigen sleutel.
 • Honteboten zijn naar plaatselijke wateren genoemd. Zo is het Oostgat een vaargeul in de Westerschelde.

(3 augustus 2022 – Marleen van Lanen)

One Response to Zomer in Zeeland. Spontaan bezoek aan Roeivereniging Honte in Middelburg

 1. Cindy Brouwer 04/08/2022 at 19:23 #

  Wat een leuk enthousiast stuk van Marleen!
  Wil je ook een keer meeroeien neem dan contact op
  via de website van Honte. Een aantal van onze leden komt in september naar de Goudse Mijl.

  Groetjes uit Zeeland
  Cindy Brouwer (de oud Gouda roeister)

Geef een reactie