Zuur Zilver voor Lisa, Annelotte blij met Brons op NK roeien

(23 april 2018, Toine Vergroesen)

Tijdens de NK roeien, afgelopen weekend in Amsterdam, hebben de Goudse roeisters in de skiff geweldig gepresteerd. Lisa Bruijninx (16 jaar) heeft in de categorie t/m 18 jaar laten zien dat ze de sterkste junior roeister van Nederland is. Desondanks moest ze genoegen nemen met Zilver. Annelotte Maitland (13 jaar) pakte Brons in de categorie t/m 16 jaar. Direct gevolgd door haar zus Henriëtte (15 jaar) die keurig 4e werd. Ook eerstejaars roeister Bente Ouderkerken (13 jaar) presteerde met een 18e plaats boven verwachting goed.

Lisa: bizarre finale
Vrijdagavond was er een tijdrace over 1900 m om de 24 kwart finalisten te scheiden van de overige roeisters. In een beheerst tempo werd met “twee vingers in de neus” met een 6e plek van 37 deelnemers de kwart finale bereikt. Zaterdagochtend werd in de eindsprint afgerekend met Isabel van Opzeeland, vooraf gezien als een van de twee grootste kanshebbers op de titel. Met de snelste tijd van alle roeisters werd de halve finale bereikt. In de halve finale op zaterdagmiddag moest ze het opnemen tegen Fien van Westreenen, de andere grote titelkandidaat. Die ging fel van start en bleef vechten, maar moest uiteindelijk na 1250 m het hoofd buigen voor Lisa. Met wederom de snelste tijd van alle halve finalisten werd de finale bereikt. Het was zaterdag dan ook wind tegen en Lisa heeft op de ergometer al laten zien dat ze momenteel fysiek de sterkste roeister van Nederland is. Zondag zou het flinke wind mee worden, dus dan zouden de iets minder sterke, maar veel meer ervaren roeisters, veel moeilijker te verslaan zijn. Zondagmiddag bleek de wind echter veel minder mee dan verwacht. Zowel Isabel als Fien gingen snel van start in een poging Lisa af te schudden. Die bleef echter keurig volgen op ongeveer een lengte achterstand. Halverwege moest Isabel door fysieke klachten helaas opgeven en de race staken. Op dat moment lag Fien al aan de leiding. Nog steeds op een lengte gevolgd door Lisa, die vanaf de 1000 m begon aan te dringen. Maar wat Lisa ook probeerde, Fien pareerde alle aanvallen en behield haar lengte voorsprong tot de laatste 250 m. Toen ontbond Lisa haar duivels en ging in een fenomenale eindsprint Fien voorbij. 50 m voor de meet had ze een halve lengte voorsprong. Wat toen gebeurde is te bizar voor woorden (zie: https://www.youtube.com/watch?v=I_E-NxIcH5E laatste 250 m vanaf ongeveer 4:11:00). Toch een korte samenvatting: Lisa kijkt, ziet dat ze voor ligt en maakt een gigantische snoek. Daarna heeft ze haar riem scheef vast en kan dat door haar onervarenheid, in combinatie met de wedstrijdspanning, niet meer herstellen. Fien gaat er weer voorbij, maar heeft in een ultieme poging Lisa voor te blijven zich zo total loss geroeid dat ze omslaat. Haar boegbal blijft 10 cm voor de meet liggen. Femke Paulis die enkele bootlengtes achter Lisa lag, gaat als eerste over de streep. Daarna volgt een snoekende Lisa, terwijl Fien nog net op tijd haar boot over de finish duwt om in ieder geval nog Brons te halen. Het podium was “awkward”. Twee bijna huilende roeisters met Zilver en Brons en een Gouden winnares, die zich ook niet helemaal op haar plek voelde.
Achteraf kan Lisa alleen maar tevreden zijn. Ze heeft laten zien dat ze dit weekend de snelste roeister van Nederland was, maar de kater van het verspelen van de titel is er niet minder om.

Annelotte, Henriëtte en Bente
Henriette (4e) en Annelotte (5e) roeiden een uitstekende tijdrace op vrijdag. Maar ook Bente haalde met een 20e plek in een veld van 33 roeisters de kwart finale. Zaterdagochtend zaten ze door hun klasseringen alle drie in dezelfde kwart finale. Die werd door Annelotte gewonnen in de 2e totaal tijd. Henriëtte werd na een mislukte start toch nog ruim 2e in de 5e totaaltijd. Grootste verrassing was eigenlijk Bente. Ondanks haar geringe ervaring (het was haar eerste 2 km wedstrijd) en haar lichte bouw, wist ze met een 4e plaats in de 17e totaaltijd de C-finale (plaats 13 – 18) te halen. Zaterdagmiddag in de halve finale wist Henriëtte met een 3e plaats in de 5e totaaltijd de finale te bereiken. Annelotte deed in de andere halve finale hetzelfde door als 2e te finishen in de 3e totaal tijd. Zondag in de C-finale bleek dat Bente de dag ervoor toch iets te veel energie gebruikt had. Ze had ook nog een wedstrijd in de dubbeltwee gevaren. Ze werd ondanks een goede race 6e. Met een 18e plaats kan zij terug kijken op een meer dan geslaagd toernooi. Annelotte en Henriëtte startten in de finale relatief rustig, maar roeiden zich met goede harde klappen langzaam naar voren en eindigden als 3e en 4e. Buitengewoon goed van deze zussen.

Al met al een geslaagd toernooi. Leuk voor de ontwerpers van de nieuwe kleding: we hoorden alleen maar positieve geluiden over de nieuwe Gouda wedstrijd pakjes!