Afsluiting “fifty-fit”

(8 januari 2017, Hans Boer)

Door vakantie van de eindredacteur is er vertraging in de plaatsing van dit verslag opgetreden.

Op dinsdag 29 november jl. werd het fifty-fit seizoen afgesloten met de inmiddels traditioneel geworden dagexcursie. De weergoden hadden gezorgd voor mooi weer; volop zon en een beetje koud. Om 8.45 vertrokken we vanaf de RZVG met 12 deelnemers naar Gorinchem. Via verschillende ponten werd de Lek overgestoken.

Na de koffie bij Hugo’s expresso bar kregen we een wandeling door het centrum, waarbij Rob Nonner ons langs tal van bezienswaardigheden voerde: oude gevels, weeshuis, doelen, tolpoort, arsenaal, stadswallen en een molen.

Koud geworden haastten we ons vervolgens naar café-restaurant De Stadswacht voor de lunch. Hierna werden we rondgeleid in de Grote Kerk van de Protestante Gemeente. In de kerk werden we verrast door een privé concert op het bijzondere Bätz-Witte orgel door Gerben Budding
(nee hoor, geen familie van Corry en Ab…). Onder andere Bach werd ten gehore gebracht. De uitleg en demonstratie na het concert bij het orgel waren bijzonder.

Op kleine afstand van de kerk is in het voormalige stadhuis het Gorcums Museum gevestigd; een bezoek lag dus voor de hand. De zolder van het museum is geheel gewijd aan de 19 martelaren van de stad. In de stad en tijdens de reis naar Brielle werden zij gefolterd en gemarteld. Op 9 juli 1572 werden ze in een turfschuur te Brielle opgehangen. Op een andere etage was een presentatie over Gorinchem in de jaren zeventig.

Na een drankje in het museumcafé namen we afscheid van een aantal van ons die huiswaarts keerden. De overgeblevenen togen naar restaurant Achter de Kerk voor borrel en avondmaaltijd. Voldaan waren we begin van de avond weer terug bij de RZVG.

In maart a.s. zal de 2017-editie van fifty-fit van start gaan.

No comments yet.

Geef een reactie