Fenomenale prestatie Lisa Bruinincx tijdens NKIR

(14 december 2016, Toine Vergroesen)

Amsterdam 10 december 2016
Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Indoor Roeien (NKIR), een 2000 m wedstrijd op de roei-ergometer, heeft Lisa Bruijnincx (15) de roeiwereld versteld doen staan. Amper 7 weken geleden begonnen met roeien, zette ze een tijd neer waar de meeste Nederlandse WK roeisters vooraf voor zouden tekenen. In het meisjesveld, bestaande uit bijna 100 junioren, roeide zij de vijfde tijd. Slechts drie meisjes uit de leeftijdscategorie tot en met 18 jaar en een meisje van 16 jaar (die na de jaarwisseling ook in de oudste leeftijdscategorie moet uitkomen) waren sneller.

Lisa

Heat gemist, toch gestart
Naast Lisa deden ook Anne-Fleur van der Zee (16) en Henriette (14) en Annelotte (12) Maitland mee in de categorie meisjes tot en met 16 jaar. Henriette startte in de eerste heat van het meisjes 16 veld. Met een tijd van 8:30.5 deed ze het goed want ze verbeterde zichzelf met ruim 2 seconden. In de tweede (en laatste) heat zouden Anne-Fleur, Lisa en Annelotte moeten roeien. Zouden, want door een onoplettendheid van het coach team (coaches zijn ook maar mensen) waren ze te laat om nog mee te kunnen doen aan die heat. Gelukkig konden de coaches hun fout nog enigszins herstellen en was de organisatie zo coulant om de meisjes in de volgende heat met de jongens mee te laten starten. Al met al niet bevorderlijk voor de concentratie natuurlijk.

PR aan flarden geroeid
Lisa deerde dat ogenschijnlijk niets. Heel gemakkelijk startend roeide ze van begin af aan in beheerste, maar ijzersterke halen zo’n 4 seconden per 500 m sneller dan afgesproken. “Sorry, ik kon niet langzamer” verontschuldigde zich na afloop. Dat hoefde ook niet, want ze kon haar snelheid in de 2e km zelfs nog iets verhogen. Met een eindtijd van 7:20.4 verpulverde ze haar PR met 17 seconden. Het resultaat was een tweede plaats, op slechts 1.6 seconden achter winnares Jesse Vermeer van het Amsterdamse RIC.
Anne-Fleur had duidelijk meer last van het missen van de race. Vooraf was ze al behoorlijk gespannen, omdat ze perse goed wilde presteren en omdat er door alle successen van afgelopen jaar toch een bepaalde druk op haar ligt. Mede daardoor lukte het niet haar race plan uit te voeren en kwam ze met 7:44.5 bijna 8 seconden tekort ten opzichte van haar PR. Annelotte kon het dit keer ook niet bolwerken, maar dat kwam vooral omdat ze een paar dagen daarvoor nog ziek was en de macht nog niet terug had. Daardoor eindigde ze met 8:24.8 ruim 9 seconden boven haar PR.

Gert verdienstelijk derde in het jongens 16 veld
Gert (dit keer uitkomend voor Alphen) mocht voor de laatste keer starten in de categorie jongens tot en met 16 jaar. Dat deed hij niet onverdienstelijk. Met een strakke race, waar je een liniaal langs kon leggen zo vlak, verbeterde hij met 6:40.2 zijn PR met ruim 3 seconden. Daarmee werd hij derde in zijn veld, minder dan een seconde achter de nr 2. Alleen winnaar Bas Bosman van Naarden stak met kop en schouders boven de rest uit en roeide bijna 15 seconden harder.

 

No comments yet.

Geef een antwoord