Anne-Fleur van der Zee Nederlands Kampioen roeien

Nederlands Kampioen 2016. Vlnr. Anne-Fleur, Iris, Jessy en Wies

(20 juni 2016, Toine Vergroesen)

Roei- en Zeilvereniging “Gouda” kan weer een naam toevoegen aan het toch al illustere rijtje kampioenen dat deze vereniging heeft voortgebracht. Anne-Fleur van der Zee (15 jaar) wist afgelopen zaterdag 18 juni op de Bosbaan in Amsterdam Nederlands Kampioen te worden in de dubbelvier voor meisjes tot en met 16 jaar!

Op weergaloze wijze wist ze, op slag roeiend, de ploeg haar ritme op te leggen en de vooraf favoriete boten uit Amsterdam, Rotterdam en Leiden te verslaan. De drie Amsterdamse roeisters achter haar in de boot, Iris Klok (Amstel), Jessy Vermeer en Wies Westbroek (beide RIC), namen haar ritme zo goed over dat ze al hun krachten konden omzetten in een winnende bootsnelheid.

De voorwedstrijd, waarin ‘s-ochtends plaatsing voor de finale moest worden afgedwongen, werd vrij eenvoudig gewonnen. Echter de drie ploegen, die zich via de andere voorwedstrijd plaatsten voor de finale, waren maar liefst 7 tot bijna 10 seconden sneller, toch al gauw een goede 40 m. De ploeg werd er echter niet warm of koud van. In de finale moest het gebeuren, en gebeurde het ook.

Direct na de start werd brutaal de leiding genomen. Heel sterk roeiend in een constant tempo van 35 halen per minuut werd de voorsprong geleidelijk vergroot. Na 500 m lagen ze ruim een halve bootlengte voor. Met enkele gerichte tussensprints werd de voorsprong in de tweede 500 m vergroot tot een bootlengte (ca. 12.5 m). En wat de tegenstanders de tweede km ook probeerden, ze kwamen geen meter dichterbij, integendeel. Iedere aanval op de leidende positie werd afgeslagen en meter voor meter liepen ze verder uit; je zou er als tegenstander moedeloos van worden…. Met een geweldige eindsprint, waarin de laatste krachten werden aangesproken en het tempo werd opgeschroefd tot bijna 40 slagen per minuut, werd de finish bereikt met bijna anderhalve bootlengte voorsprong!

WP_20160618_15_02_43_Pro

No comments yet.

Geef een reactie