De Coppelstockmarathon

(30 augustus 2020, An van Veen)

29 augustus was het zover; de eerste marathontocht in dit corona-jaar.

De roeivereniging Voorne-Putten in Zwartewaal heeft als eerste de handschoen opgepakt om (coronaproof) een marathon te organiseren. Deze keer in de vorm van een prestatietocht en niet als wedstrijd.

De Coppelstockmarathon is een prachtige tocht van 54 km over het Brielse Meer en de Bernisse. De route gaat langs natuur- en recreatiegebieden met een afslag naar de vestingstad Brielle, waar het standbeeld van de veerman Coppelstock staat. Hij was het die op 1 april 1572 contact legde tussen de geuzenvloot onder leiding van Admiraal Lumey en de stad Brielle. De Geuzen veroverden die dag Den Briel op de Spanjaarden. Het Brielse Meer is ontstaan door de bouw van de Brielse Maasdam aan de noordwestzijde in 1950. De Bernisse vormt de scheiding tussen de eilanden Voorne en Putten. Voor bevers is de Bernisse een paradijs en het is het leefgebied van veel vogels.

Om de marathon veilig te kunnen organiseren liet RV Voorne-Putten de 13 ploegen in drie blokken arriveren. Wij hadden het geluk dat we 2 C2-en konden huren. We vertrokken in het derde blok met wat regenachtig weer, maar kregen volop zon toen we de Bernisse op roeiden. Om logistieke redenen werden we door de vereniging verzocht om een klein deel van de tocht niet te roeien.

We hebben veel plezier gehad en zijn heerlijk verwend door deze gastvrije vereniging. Zo lagen de gehuurde boten klaar voor ons en werden ze zelfs voor ons schoon gemaakt. Hulde voor de vereniging Voorne-Putten om deze tocht onder bijzondere omstandigheden te organiseren. We komen zeker terug!

Heb je ook belangstelling voor het roeien van marathons? Kijk dan op de website (roeien> marathonroeien). In 2020 staan er nog 2 tochten op het programma.

No comments yet.

Geef een antwoord