Erelid word je niet zomaar

In de 110 jaar die onze vereniging nu bestaat, zijn er in totaal maar 3 ereleden benoemd. Erelid word je dan ook niet zomaar. Volgens de statuten kan iemand tot erelid worden benoemd wanneer de persoon ‘tot luister van de vereniging heeft bijgedragen’. Wat daarmee precies bedoeld wordt, laten de statuten echter in het midden. De ereleden Dhr. A. Scheijgrond en Dr. W. Zuydam hebben voorkomen dat de Reeuwijkse Plassen zijn drooggelegd. Zonder hun tomeloze inzet had de Roei & Zeil dit jaar geen 110 jarig jubileum kunnen vieren.  Het derde erelid Dhr. M.J.L Neeleman nam als zeiler voor Nederland vijfmaal deel aan de Olympische Spelen.

Er is nog een manier om het tot erelid te schoppen, namelijk door burgemeester van Gouda of Reeuwijk te worden. Dit is al zo sinds de oprichting van de vereniging. De eerste burgemeester van Gouda aan wie deze eer te beurt viel was burgemeester Martens. Deze burgemeester was echter een integere man en om principiële redenen heeft hij het erelidmaatschap niet aangenomen. De burgemeester van Reeuwijk was een wat zwierigere man, getuige ook zijn handschrift, en accepteerde graag.

(28 juli 2021, Lustrum Cie. ‘Oud Goud’)

 

One Response to Erelid word je niet zomaar

  1. Manfred 01/08/2021 at 15:45 #

    Het fenomeen erelidmaatschap is niet meer van deze tijd en dient nmm niet meer te worden toegekend. Martens zag dat in 1911 al goed.

Geef een reactie