Laserzeilen: jeugdzeilen voor jong én oud!

Je hangt met je lichaam vlak boven het water, alleen je voeten zijn nog binnenboord onder de hangband. Het water spat over je heen. Je laser planeert met een rotgang over de plas. Kicken! Het moet dan wel een beetje waaien natuurlijk, maar dan heb je ook wat als je zeilt in een laser of splash: je wordt beloond met heerlijk vermoeide buikspieren, armen en benen.

Waait het weinig, dan mag je nóg aan de bak. ‘Trek de boot over je heen!’ schalt de stem van Bram of Winand over het water. Door de boot tijdens de overstag of gijp flink scheef te trekken en weer overeind te laten komen ‘pomp’ je de boot weer op gang. Of je dan stiekem niet toch bent veranderd in een door spierkracht voortgedreven boot: dat is voer voor op het terras, onder het genot van een glaasje. In ieder geval is het geheel volgens de regels en kun je zelfs bij weinig wind lekker intensief bezig zijn.

Voor iedereen die actief zeilen leuk vindt, is laserzeilen een echte aanrader. Je bent voortdurend met je gewicht bezig, met je zeilstanden, met het op orde houden van je grootschoot (dat ding wil zich maar steeds om je voet wikkelen), enzovoort. In zo’n klein bootje wordt elk foutje afgestraft door verlies aan snelheid of kapseizen. Je leert er beter van zeilen, ook in een kielboot.

Helaas, het seizoen zit er weer op. Onvermoeibaar en met oneindig geduld probeerden Bram, Bram, Pieter en Winand ons de fijne kneepjes bij te brengen. Ik ben nog lang niet uitgeleerd. Maar er is goed nieuws: volgend jaar komt die cursus er opnieuw. Lijkt het jou ook wat? Hou dan de agenda in de gaten en schrijf je volgend seizoen in!

(13 oktober 2022 – Johan de Boer)

 

No comments yet.

Geef een antwoord