Menno Meyer (1930 – 2022)

Onlangs werd ik getroffen door het bericht dat ‘Menno Meyer in de gezegende leeftijd van 92 jaar in zijn slaap is overleden’. Nog geen maand eerder wandelde ik met mijn roeivriendin, Bertie Grataloup, door Gouda in het kader van 750-jarig bestaan. We liepen Achter de Kerk langs het atelier van Menno Meyer, waar wij de kunstenaar in eigen persoon aantroffen: hartelijk, energiek en enthousiast als altijd. We haalden herinneringen op aan de Vakschool Schoonhoven en zijn moderne zilveren sieraden uit de jaren zestig. Hij leidde ons trots rond in zijn atelier. Kortom, een onverwacht en onvergetelijk bezoek. Niet lang daarna vernamen wij dat hij op 30 september was overleden.

Menno Meyer (oud-lid RZVG) was een talentvol edelsmid en (sieraad)ontwerper met een goed commercieel inzicht. Hij was vooral bekend om zijn eigenzinnige, moderne, speelse sieraden van edelmetaal uit de jaren zestig. Rond 1970 maakte hij strakke sieraden en werkte hij veel met brons, verguld metaal en roestvrijstaal. In de loop van de jaren tachtig ging hij zich steeds meer toeleggen op het maken van sportprijzen en trofeeën, strak en dynamisch van vorm. Een eigen stijl die ook tot uiting komt in zijn monumentale, sculpturale werk in openbare ruimten.

Onze RZVG bezit werk van Menno Meyer: rechts naast het raam met uitzicht op de Breevaart hangt een groot rond houten wandbord met surfers van roestvrijstaal (gesigneerd en gedateerd 1982) en op de haardplaat staat een cirkelvormig object met zeilen op golven, uitgevoerd in hetzelfde materiaal. Misschien kan onze archiefcommissie ‘Oud Goud’ nog eens in het archief op zoek gaan ter gelegenheid waarvan deze objecten van Menno zijn aangeschaft. In ieder geval zijn de objecten een dierbare herinnering aan een bijzondere Goudse kunstenaar!

Op onze vrijwilligersavond in april is Menno nog bij ons langs gekomen om een nieuwe prijs te overhandigen. Deze mogen we uitreiken voor de beste zeilprestatie van het afgelopen seizoen.

(29 oktober 2022 – Gemke Jager)

Menno Meyer en Gemke Jager in zijn atelier
Achter de Kerk (27-8-2022)
Wandbord met surfers en signatuur
Object met zeilen

 

No comments yet.

Geef een antwoord