Oosterscheldetocht 2020: echt iets voor leden van de RZVG

(20 juli 2020, Cees Leenheer)

De Oosterschelde is een prachtig roeiwater met behoorlijke getijdenverschillen. De droogvallende platen lenen zich voor een comfortabele wissel. De roeitocht is zo gepland dat we steeds met tij meevaren. Bedenk wel dat je soms vroeg op moet want het tij wacht niet. Grote kans dat we zeehonden spotten.

Dutch Coastal Rowing (DCR) heeft zijn 2e boot, de Razende Bol, gestald bij de Roompot Marina in de zuid-west hoek van de Oosterschelde. De Razende Bol is een zeewaardige C4 met stuur, een zogenaamde Yole de Mer. De boot is zelflozend; het buiswater loopt gemakkelijk achter uit de kuip. Op 15 juli j.l. roeiden 3 ARV leden, een lid van De Laak en ondergetekende deze tocht. Het was ook de maiden trip van de Razende Bol.

Zo’n tocht verloopt als volgt. We vertrekken minimaal twee uur vóór hoogwater bij Roompot Marina en varen langs de Oosterschelde dam. We varen over de Neeltje Jans plaat als er voldoende water boven staat. Bij onvoldoende water varen we de plaat op en wachten op het water dat zeker komt. Een optie is de plaat rond te varen. Verder naar de jachthaven van Burghsluis met wissel en eventueel een kop koffie. Verder met tij mee richting Zierikzee. We passeren de Schelphoek, een stroomgat van De Ramp van 1953, waar we naar binnen kunnen. Er liggen nog caissons. Wat verder naar het oosten ligt een enorme schelpenbult midden in Oosterschelde. Afhankelijk van het tij ligt deze bult tussen de 0,5 en 3 m boven water. We meren af, tijd voor een wissel. Door naar het havenhoofd van Zierikzee, als we voldoende tijd hebben kunnen we naar binnen. De havenmeester kan zo nodig een lunch verzorgen. Na vertrek uit Zierikzee varen we met tij mee in sneltreinvaart weer terug naar de Roompot Marina.

Zijn er RZVG leden die belangstelling hebben? Zoek dan een team van 2 of 3 roeiers bij elkaar. Dan probeer ik de Goudse roeiers te koppelen aan een ervaren team met leden van Dutch Coastal Rowing. Uiteraard zijn er kosten aan deze tocht verbonden. Mail met ceesleenheer@hetnet.nl , stuur een Whatsapp of bel 06-20445063

No comments yet.

Geef een reactie