Veiligheid bij roeien in de herfst en winter

(26 oktober 2020, Roeicommissaris)

De weersomstandigheden in herfst en winter vragen extra aandacht voor veiligheid. Als je onverhoopt te water raakt ligt snelle onderkoeling op de loer. Daarom hebben we met elkaar een aantal regels afgesproken.

Hoofddoel is te voorkomen dat je in de problemen komt. Respecteer het stoplicht op de vereniging. Draag zodra de temperatuur onder de 10 graden zakt – en in elk geval vanaf 1 november – als recreatieroeier een zwemvest. Kies je vaarroute bewust. Vaar zoveel mogelijk langs de kant, vermijd bij hardere wind grote open plassen (en vaar dan bijvoorbeeld langs hoger wal naar de Kerfwetering (‘Kalverstraat’) en weer terug i.p.v. een grote plassenronde te maken). Kleed jezelf goed aan (liefst in lagen en met een waterdicht jack).

Ongestuurde bootbemanningen kijken extra goed om zich heen om aanvaringen te voorkomen.

Neem een waterdicht verpakte telefoon mee (het nummer van de vereniging staat in elke boot).

Mocht je toch in de problemen komen, bel dan de vereniging. De telefoon zal worden doorgeschakeld naar de beheerder of diegene die hem vervangt. De Snelle Bok staat altijd gereed om snel hulp te kunnen bieden. Blijf bij voorkeur bij de boot, totdat hulp beschikbaar is.

Tussen 1 november en 1 mei skiffen( skiff en C1) we niet op de plassen. Roeien in Edons, waarvoor geen roeidiploma is vereist, is alleen op de ‘s-Gravenbroekseplas -langs hoger wal- toegestaan.

Controleer voor het wegvaren de zogenaamde heelstrings.
Bij roeien is het belangrijk dat je stevig vastzit aan je voetenbord. Vooral bij wedstrijdroeien, omdat je maximaal wilt profiteren van de kracht die je benen op de boot uitoefenen. In wedstrijdboten zitten daarom vaak aan het voetenbord vastgeschroefde schoenen. Maar ook in recreatief materiaal kan je je voeten stevig vastmaken in de zogenaamde ‘flexheels’: in hoogte verstelbare zwarte kunststof zooltjes met hakstuk en riempje.

Maar: Soms wil je absoluut niet stevig vastzitten aan je boot! Als je omslaat, bijvoorbeeld. Zo snel mogelijk los en er (onder) uit. Daarom zitten er tussen de hakken van die vaste schoenen (of die hakstukken van de flexheels) en het voetenbord veters of riempjes, die net lang genoeg zijn om je bij het oprijden voldoende bewegingsvrijheid te geven, maar die bij het met kracht uittrekken van de schoen je helpen bij het loskomen.

Daarom: bevestig en controleer altijd de heelstrings als je vaart in een boot met flexheels of vaste schoenen! De lengte mag maximaal 7 cm zijn.

Het roeien met hardloopschoenen in de flexfeets is ook af te raden. Die schoenen hebben namelijk een breed uitlopende voet voor de demping tijdens het landen. Deze schoenen klemmen zich vast in de flexheels. Dat is gevaarlijk. Het advies is om schoenen met een smalle voet, bijvoorbeeld gewone gympen, te gebruiken voor het roeien.

Bijgaand een LINK naar een presentatie over veiligheid zoals die in de BRO opleiding wordt gegeven. Daarnaast ook de tekst uit de handleiding, via deze LINK. Tenslotte een LINK over reddingsvesten.

 

No comments yet.

Geef een reactie