Zeilwherry Neno vaart weer

Afgelopen winter heeft een groep leden (8) de handen uit de mouwen gestoken en de boot geschuurd en zeven keer, binnen en buiten, in de lak gezet. Met als resultaat een prachtig glanzende houten roei-/zeilboot. Wel zo fraai voor een roei- én zeilvereniging.

Vrijdag 11 maart jl. was de wherry nagenoeg klaar, tijd voor een drankje. Special guest mevrouw De Sauvage, die vele tochten heeft gemaakt met de Neno in binnen- en buitenland. Ook heeft ze vele jaren roei-instructie gegeven in de wherry. De naam De Sauvage deed menig cursist schichtig rondkijken. Nu werden oude herinneringen opgehaald en werd met de klussers gesproken over het wel en wee van de 99 jarige Neno.

Zaterdag 19 maart jl. is de wherry feestelijk in gebruik genomen. Vanwege de harde wind niet in het water maar op het balkon. Voor de gelegenheid hadden de aanwezigen zich in ‘kleding van toen’ gestoken waardoor het er, naast de prachtig glanzende wherry, uitzag alsof je in de jaren dertig op een feestje was. Over historisch besef gesproken!

Tijd om het glas te heffen en plannen te maken voor de zomer aan welke evenementen deel kan worden genomen. Gouda Waterstad 750 staat op de kalender (laatste weekend van juli), zeil-/roeiwedstrijd op de Spiegelplas met Hemelvaart, tocht Reeuwijkse plassen met Het Zeilend Scheehout op 11 september a.s. en op de laatste zondag van de maand onderling varen met de dan varende zeilwherries. Ja, er varen dan nog meerdere zeilwherries op Reeuwijk.

Zaterdag 26 maart jl. was het moment van de waarheid. Lekt hij, hoe zeilt het, hoe roeit het? Onder ideale omstandigheden hebben we twee uur gevaren. Er moet nog wat bijgesteld worden en er lagen twee kopjes water in de boot, kortom het testteam is niet ontevreden.

Op dit moment wordt met de zeil- en roeicommissaris overlegd, wie aan welke eisen moet voldoen om met dit varend monument van wal te mogen steken. Hierover volgt nog nader bericht.

Met de Open Dag zaterdag 9 april a.s. kan er aan de boot worden gesnuffeld en als de weersomstandigheden het toelaten, wellicht worden gevaren. Zondag 10 april, vóór de ALV, is hij te bewonderen.

(29 maart 2022, Chris ten Hoopen)

No comments yet.

Geef een antwoord