Opleidingen

Opleidingen en wat je ermee kan

Bij onze vereniging kun je natuurlijk leren roeien. Het is mogelijk om in één seizoen de beginselen van het roeien te leren.

De instructie wordt gegeven door eigen leden en het hoofddoel is om niet alleen te leren roeien, maar ook om de vereniging en de andere leden te leren kennen. De afgelopen jaren haalden telkens rond de veertig roeiers een eerste roeidiploma.

Nieuwe leden starten met de Basis Roei Opleiding (BRO).

Na deze eerste roeiopleiding is het mogelijk om je verder in het roeien te bekwamen door het volgen van de Voortgezette Roei Opleiding (VRO). Hierna is het mogelijk om in speciale boottypen te leren roeien. In de Cursus Ongestuurd Roeien (COR) leer je roeien in boten zonder stuurman. In de Skiff Instructie leer je roeien in een smallere eenmansboot.

De mogelijkheden worden in onderstaand schema weergegeven.

Nieuw in 2024 zijn voorroeimomenten bij de BRO en de Skiff opleidingen:

  • BRO: Cursisten die niet een volledig ingevulde vorderingenstaat halen tijdens de opleiding en/of zij-instromers kunnen het diploma behalen tijdens een voorroeimoment. Een examinator beoordeelt het niveau voor een diploma.
  • Skiff: Cursisten Skiff 1 of 2 kunnen bij het voorroeien hun diploma al behalen. Vanaf
    2024 worden lessen verzorgd door instructeurs en een examinator beoordeelt het niveau voor een diploma.

Als alles goed gaat haal je in een opleiding een roeidiploma. Met dit diploma kan je deelnemen aan roeiactiviteiten op de vereniging. Afhankelijk van het diploma is het mogelijk te gaan recreatieroeien, marathonroeien of wedstrijdroeien.

  1. Recreatieroeien
    Als recreatieroeier kun je in verschillende vormen roeien. Hieronder een aantal mogelijkheden:

    • Leden vinden elkaar voor het roeien middels een online datumprikker. Er zijn verschillende datumprikkers, elk voor een eigen niveau. Voor meer informatie zie link
    • Je vormt een eigen ploegje en je gaat samen het water op. Na het roeien heerlijk koffie drinken bij de Roei & Zeil. De basisroeihaal en veilig bruggen passeren is voldoende voor een relaxed rondje plas.
    • Regelmatig worden er door onze vereniging toertochten in de buurt georganiseerd. Daarnaast wordt ook bij andere verenigingen geroeid. Inschrijven gaat eenvoudig via de website van de vereniging. Voor meer informatie zie link.
    • Een paar keer per jaar organiseert onze vereniging prestatietochten, op verschillende plaatsen in het land. Deze tochten hebben een sportief karakter en zijn zo’n 30-40 kilometer lang. Zeker interessant voor roeiers die een marathon (nog) iets te lang vinden, maar wel een sportieve prestatie willen leveren. Inschrijven gaat via de website van de vereniging. Voor meer informatie zie link.
  2. Marathonroeien.
    Diegenen die van avontuur en wat uitdaging genieten, een goede conditie hebben en houden van teamwork kunnen zich aanmelden voor marathonroeien. Per jaar worden ongeveer 7 tot 10 tochten georganiseerd, afhankelijk van de belangstelling. Zie ook link. Je kunt je opgeven als marathonroeier nadat je succesvol het C diploma hebt behaald. Dit diploma kun je halen na de Voortgezet Roei Opleiding (VRO).
  3. Wedstrijdroeien
    Als wedstrijdroeier kun je in meerdere vormen roeien. Hieronder worden twee mogelijkheden gegeven:

    • Na het behalen van het E diploma is het mogelijk om zelfstandig in een aantal smalle boten te roeien. Deze boten worden ook wel ‘gladde’ boten genoemd. Het E diploma is te behalen na de Skiff 1 Instructie. Ook hier kan men zich vanaf februari opgeven via de website van de vereniging. Voor meer informatie zie link.
    • In ploegverband kan je trainen voor de winst op landelijke wedstrijden. Om hieraan deel te nemen is in beginsel het E diploma nodig (Skiff 1 Instructie) maar wenselijk is het behalen van het F diploma (Skiff 2 Instructie) . Mocht je hiervoor belangstelling hebben, laat dit weten aan de coordinator wedstrijdroeien of nog beter, kom eens langs op een zaterdagochtend als de meeste ploegen aan het trainen zijn. Zie ook link.

Kortom, er zijn mogelijkheden genoeg. Denk eens na over het roeien na de BRO en als er vragen of onduidelijkheden zijn, de coördinerende instructeurs kunnen informatie geven.