Basis Roei Opleiding

Leer zelfstandig roeien in één seizoen

In de BRO leren beginnende roeiers in één seizoen de beginselen van het roeien. Belangrijke elementen zijn een redelijke roeitechniek, goede stuurtechniek en veiligheid aan boord. Bovenal streven we naar een plezierige roeiles. We leiden jaarlijks zo’n 40 tot 50 mensen op. Na het behalen van het roeidiploma kan men zelfstandig met een ploeg op de Reeuwijkse Plassen roeien.

Voor wie

De BRO is voor volwassenen zonder of met weinig roei-ervaring. Voor informatie over jeugdopleidingen zie LINK of mail jeugdroeien@roeienzeil.nl.

Opzet cursus

Onder begeleiding van ervaren instructeurs wordt geoefend in de boot op het water, in een roeibak (een soort boot die vast ligt aan de wal) en op een ergometer.

Ook zijn er 2 theorieavonden. Als de cursist de eerste beginselen onder de knie heeft, mogelijk na zo’n 12 lessen, ligt de nadruk op meters maken. Vanaf dat moment krijgen cursisten 1 keer per week intensief begeleide instructie en 1 keer per week roeit men met andere cursisten zelfstandig of met beperkte begeleiding. Daarna zal er geleidelijk meer aandacht gegeven worden aan het sturen door smalle doorgangen en onder lage bruggen door.

De BRO start met een Roeiweek, waarin op maandag t/m vrijdag van 19.30 – 21.30 en op zaterdag van 15.30 – 17.30  instructie wordt gegeven.

  

Daarna worden de deelnemers in twee groepen ingedeeld en heb je twee keer per week instructie. Er is een dinsdag + zaterdag groep (‘diza‘) en een donderdag + zondag groep (‘dozo‘). Je kunt per mail aan basisinstructie@roeienzeil.nl aangeven welke groep je voorkeur heeft, diza of dozo. Tussendoor wisselen van groep is in principe niet mogelijk. Om succesvol aan het examen te kunnen deelnemen, is je aanwezigheid bij meer dan 80% van de lessen noodzakelijk.

In juli en september wordt er een leuke ‘Sluizentocht’ georganiseerd, dwars door het historische Gouda. Deze tocht is traditioneel een vast onderdeel van de roeiopleiding.

Eind juli en begin oktober zijn de BRO roei-examens, in principe in de middag. Aan het einde van het seizoen is er een feestelijke avond, georganiseerd door de cursisten als bedankje voor de instructeurs,  waarop de diploma’s officieel worden uitgereikt.

Wanneer beginnen we

Er zijn twee cursusgroepen. De eerste cursus start op 24 april 2023 en de tweede cursus op 5 juni 2023. Inschrijving voor de BRO is mogelijk vanaf 1 februari 2023.

Kosten

Aan de roei-instructie zelf zijn voor leden van de vereniging geen kosten verbonden. Bijkomende kosten zijn € 25,- voor het eindfeest wat je betaalt bij inschrijving, en voor de Sluizentocht de kosten van de gezamenlijke lunch/koffie e.d. onderweg.

Cursusmateriaal

In ‘MijnRoeienZeil documenten’, selecteer folder Roeiinstructie > Basis Roei Opleiding.

Wil je je inschrijven voor de opleiding, meld je dan via de website aan als nieuw lid van de vereniging. Daarna krijg je de inloggegevens toegestuurd voor het ledengedeelte van de website. Daar kun je de inschrijving bevestigen bij inschrijven activiteiten.

Bekijk de volgende video om alvast een indruk te krijgen: https://youtu.be/re7xpQXDPEE

Voor meer informatie mail basisinstructie@roeienzeil.nl

We hopen je spoedig te mogen verwelkomen bij onze vereniging!