Basis Roei Opleiding

Basis Roei Opleiding (Diploma A & B)

Leer zelfstandig roeien in één seizoen

In de Basis Roei Opleiding (BRO) leren beginnende roeiers in één seizoen de beginselen van het roeien. Belangrijke elementen zijn een redelijke roeitechniek, goede stuurtechniek en veiligheid aan boord. Bovenal streven we naar een plezierige roeiles. We leiden jaarlijks zo’n 40 tot 50 mensen op. Na het behalen van het roeidiploma kan men zelfstandig met een ploegje op de Reeuwijkse Plassen roeien.

Voor wie

De BRO is voor volwassenen zonder of met weinig roei-ervaring. Voor informatie over jeugdopleidingen zie LINK of mail jeugdroeien@roeienzeil.nl.

Opzet cursus

Onder begeleiding van vrijwillige instructeurs wordt geoefend in de boot op het water, in een roeibak (een soort boot die vast ligt aan de wal) en op een ergometer.

De BRO start met een Roeiweek, waarin je iedere dag roeit. De lessen zijn die week van maandag t/m vrijdag van 19.30 tot 21.30 uur en op zaterdag van 15.30 tot 17.30 uur.

  

Daarna worden de deelnemers in twee groepen ingedeeld en heeft men twee keer per week instructie. Er is keuze tussen een dinsdag + zaterdag groep (‘diza‘) en een donderdag + zondag groep (‘dozo‘). Tussendoor wisselen van groep is in principe niet mogelijk.

Als de cursist de eerste beginselen van de roeitechniek onder de knie heeft, krijgt het sturen van de boot aandacht. Het Reeuwijkse plassengebied heeft immers veel smalle doorgangen en lage bruggen, wat de nodige stuurmanskunst vergt. Later in de cursus is er gelegenheid om met andere cursisten zelfstandig (zonder instructeur aan boord) te roeien, met beperkte begeleiding. Twee theorieavonden zijn onderdeel van de cursus.

Na het volgen van de opleiding krijgt elke cursist in ieder geval het A diploma. Met dit diploma mag je met enkele restricties de plas rond roeien. In de opleiding wordt ook gewerkt met een vorderingenstaat. Indien je alle vorderingen succesvol hebt afgelegd dan ontvang je het B diploma. Cursisten, die tijdens de opleiding nog niet alle vorderingen hebben kunnen laten zien, of zij-instromers kunnen deelnemen aan een Voorroeimoment. Cursisten geven zich hier zelfstandig voor op. Op dat moment wordt bepaald of een cursist het B diploma krijgt.

Eind juli en eind september worden de BRO cursussen afgesloten met een gezellig roei-evenement in de middag. De roeidiploma’s worden aan het einde van het seizoen uitgereikt op een feestelijke avond, georganiseerd door de cursisten als bedankje voor de instructeurs.

Wanneer beginnen we

De eerste cursus start op 5 april 2024 (kennismaking). De eerste lesdag is 8 april. Dit is ook de start van de Roeiweek waar verwacht wordt dat je elke avond een les volgt. Een tweede zelfde cursus wordt gegeven vanaf begin juli.  Inschrijving is mogelijk vanaf 1 februari 2023.

Kosten

Aan de roei-instructie zelf zijn voor leden van de vereniging geen kosten verbonden. Bijkomende kosten zijn € 30,- voor het eindfeest wat je betaalt bij inschrijving.

Cursusmateriaal

In ‘MijnRoeienZeil documenten’, selecteer folder Roeiinstructie > Basis Roei Opleiding.

Wil je je inschrijven voor de opleiding, meld je dan via de website aan als nieuw lid van de vereniging. Daarna krijg je de inloggegevens toegestuurd voor het ledengedeelte van de website. Daar kun je de inschrijving bevestigen bij inschrijven activiteiten.

Bekijk de volgende video om alvast een indruk te krijgen: https://youtu.be/re7xpQXDPEE

Voor meer informatie mail basisinstructie@roeienzeil.nl

We hopen je spoedig te mogen verwelkomen bij onze vereniging!